Kyberbezpečnost: problémy přinese i WhatsApp

Adam Koudela

Hackerských útoků a kriminality v kyberprostoru přibývá. Terčem přitom nejsou jen velké firmy a instituce, ale i řadoví uživatelé.

Techniky takzvaného sociálního inženýrství, které manipulují s lidskými emocemi, jsou svou frekvencí srovnatelné s útoky škodlivým softwarem neboli malwarem. Vzdělání v oboru kyberbezpečnosti proto bude v následujících letech klíčové pro firmy i laickou veřejnost. Na Ostravsku se bude i pro tyto účely spouštět edukační centrum.

Atmosféra houstne, kybernetických útoků totiž přibývá a všechno nasvědčuje tomu, že se tento trend měnit nebude. V poslední době v Česku proběhlo napadení zbrojařské společnosti OMNIPOL pomocí malwaru nebo zahlcení serverů českých bank takzvanými DDoS útoky. V mnoha případech je i při útocích na firmy nejslabším článkem needukovaný zaměstnanec.

“Největším nepřítelem pro bezpečnost dat a systémů vůbec je samozřejmě lidský faktor, to nemyslím ve zlém, ale prostě lidi vždycky nejdřív na něco špatného kliknou – to je začátek prolomení systému, kde žádné zabezpečení není. A vidíme, že je to systémový problém,“ říká Adam Koudela, expert na kyberbezpečnost ze společnosti XEVOS.

Přišlo WhatsAppem
Známou chatovací aplikaci využívá téměř čtvrtina lidí na planetě, není proto s podivem, že tudy vede řada útoků. Útoční to dělají několika různými způsoby, při kterých se především snaží využívat emocí. Může se například stát, že se útočník vydává za dítě své oběti, které v naléhavé situaci z cizího čísla prosí o peníze. Časté bývají také charitativní podvody nebo podvody na internetových bazarech, kde se podvodníci snaží získat platební údaje.

„Na podvody realizované přes různé komunikační služby podle našich informací naletí poměrně velké množství lidí. I to je záležitost edukace, čím větší procento populace bude chápat, jak tyto útoky fungují, tím méně škod bude vznikat,“ vysvětluje Koudela.

„Podle našich dat jsou čeští uživatelé poměrně obezřetní při sdílení citlivých údajů na sociálních sítích, podceňují ale zabezpečení svých účtů. Vzdělávání v oblasti kyberbezpečnosti proto zůstává i nadále hlavním klíčem ke zvyšování její všeobecné úrovně. říká Vladimíra Žáčková, specialistka na kyberbezpečnost softwarové společnosti ESET.

Cyber Security Center nabídne edukaci i pracovní místa
V ostravských Vítkovicích vznikne centrum pro kybernetickou bezpečnost, které si klade za cíl nejen zlepšit úroveň bezpečnosti v Moravskoslezském kraji, ale i upevnit postavení regionu a zejména Ostravy jako technologického centra republiky. „V rámci tohoto projektu budeme schopni nabídnout pracovní místa pro až 30 expertů,“ přibližuje Adam Koudela ze společnosti XEVOS, která centrum o rozloze 1000 m2 staví.

Prospěch z něj bude mít i laická veřejnost, která se zde bude moci vzdělávat. To se bude mimo jiné týkat právě sociálního inženýrství a dezinformací, na které by pak měli být uživatelé lépe připraveni. Informace se tak nedostanou jen k zaměstnancům firem, ale například i dětem a seniorům, kteří jsou kvůli obecně menší technologické zdatnosti považováni za rizikovou skupinu.

Pro firmy se v centru budou zpracovávat bezpečnostní audity, analýzy a monitoring hrozeb. Kromě samotného řešení bezpečnostních incidentů tu bude ve speciálně určeném prostoru možné i simulovat různé typy útoků. Klienti tak prověří úroveň své obrany, najdou v ní slabá místa a připraví se na budoucí hrozby. Na místě budou zároveň probíhat odborné semináře a v plánu je i spolupráce s vysokými školami.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*