Česká inflace klesla pod 10 procent

Tuzemská inflace zamířila v červnu do jednociferných čísel a spotřebitelské ceny vzrostly meziročně o 9,7 %. Meziměsíčně došlo ke zvýšení cen o 0,3 %. Z meziročního pohledu je inflace nejnižší od prosince 2021, kdy ceny rostly o 6,6 %. V lednu 2022 se meziroční růst již přiblížil 10 %.

Rychle klesající meziroční inflace je zapříčiněna zejména vyšší srovnávací základnou, inflační tlaky v rámci tuzemské ekonomiky ale zůstávají i nadále poměrně široké a hlavní nejistota tak panuje ohledně dlouhodobějšího návratu k 2% inflačnímu cíli ČNB.

Nad cílem podle našeho odhadu setrvá inflace i v průběhu roku 2024. Za meziměsíčním nárůstem tentokrát stál zejména vývoj v oddíle rekreace a kultura, kde ceny rostly především u dovolených s komplexními službami (+8,7 %). To je pro červen typickým jevem.

V rámci celého oddílu „rekreace a kultura“ letos ceny rostly meziměsíčně o 2,2 %, v loňském červnu dosáhl růst u této kategorie 3,2 %. U potravin ceny stagnovaly, byť například ceny zeleniny (+5,1 %) vykázaly výraznější nárůst mj. daný typickým sezónním vývojem u brambor (+22,1 %) Mírný nárůst cen elektřiny pak přispěl k růstu nákladů na bydlení.

Ceny zboží (+0,1 %) rostly v červnu pomaleji než ceny služeb (+0,8 %). I přes ovlivnění sezónními vlivy, kdy v červnu obvykle dochází k růstu cen nejen dovolených.

Zdroj: Raiffeisenbank

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*