Prodej elektromobilů v EU nabral dech

Podle dat Evropské asociace výrobců automobilů trh s osobními automobily pokračuje v nepřetržitém růstu. V červnu se počet registrovaných aut meziročně zvýšil o 17,8 %, tedy o milion aut.

Trh s automobily v EU za první půlrok tohoto roku dosáhl 5,4 milionu registrovaných vozidel, což představuje nárůst o 17,9 %. Mezi alternativními pohony jsou nejoblíbenější hybridní elektromobily, které tvoří čtvrtinu trhu. Elektromobily s 15,1% podílem na trhu historicky poprvé překonaly podíl naftových motorů. Ze statistiky Sdružení dovozců automobilů vyplynulo, že v Česku se prodej nových aut od ledna do června meziročně zvýšil o 16,8 %.

Automobilový trh roste už jedenáctý měsíc v řadě

Evropský trh s osobními automobily pokračuje ve svém jedenáctém měsíci nepřetržitého růstu. Podle dat Evropského sdružení výrobců automobilů (ACEA) v červnu meziročně vzrostl počet registrovaných aut o 17,8 %, tedy o milion vozidel. K tomuto trendu výrazně přispěly nejvýznamnější trhy v Evropě – ke zvýšení došlo v Itálii, Německu, Francii i Španělku.

„Mezinárodní růst trhu nejen červnového, ale i 11 měsíců v řadě, ovlivňuje vícero důvodů. Lidé například registrují ta auta, která si objednali už před rokem. Také se mírně zmenšuje čekací doba, tudíž lidé co otáleli, tak nyní pořizují auta, která už jsou na skladě,“ vysvětluje Aleš Polák, generální ředitel Arvalu, který letos slaví 20 let v Česku.

Elektromobily historicky poprvé před naftovými motory

Trh s automobily v EU v první polovině letošního roku zaznamenal nárůst o 17,9 % na celkových 5,4 milionu registrovaných vozidel. Meziročně lze vidět mohutný vzestup prodeje elektromobilů (66,2 %), čímž s 15,1% podílem na trhu historicky poprvé překonaly podíl naftových motorů. Ten nadále klesá a v červnu se meziročně propadl na 13,4 %. Benzinové motory si stále drží první pozici na trhu s podílem 36,3 %. Jen v ČR je jimi trh tvořen z více než pětašedesáti procent. Podle tiskové zprávy od Svazu dovozců automobilů (SDA) se v Česku prodej nových aut od ledna do června meziročně zvýšil na 115 548 vozidel. Za první pololetí byl tak jejich počet o 16,8 % vyšší než v předchozím roce.

“Je znát, že Češi stále více o alternativních pohonech přemýšlejí. Jedním z výrazných důvodů jsou nižší provozní náklady. Podle našich výpočtů jezdí průměrný elektromobil za cenu 1,44 Kč bez DPH na kilometr, což je více než o třetinu méně v porovnání s vozidly na naftu či benzín,“ zmiňuje Polák pohled z praxe na českém trhu.

Z alternativních pohonů jsou nejoblíbenější hybridy, zájem klesl o plug-iny

Mezi alternativními pohony se staly nejoblíbenějšími hybridní elektromobily. Za první půlrok na EU trhu vzrostly o 27,9 %. V porovnání s podílem z loňského června nyní tvoří už téměř čtvrtinu trhu. Bateriové elektromobily rovněž udržují růstový trend i v Česku, kde registrace čistě elektromobilů narostly o 56 %.

„Pro řidiče, kteří byli doteď zvyklí na vozidla s konvenčními pohony, je přechod do hybridního vozu snazší než do plug-in hybridu, protože nemusejí řešit dobíjení. Naopak zákazníci, kteří preferují čistou mobilitu, si vyberou raději bateriový elektromobil. Tento trend pozorujeme také u našich zákazníků. Zatímco stav prodejů plug-in hybridů je v posledních letech konstantní, u elektromobilů jsme v loňském roce zaznamenali tak výrazný nárůst předaných vozidel, že jsme v současnosti největším poskytovatelem elektromobilů na operativní leasing v Česku. Poptávku táhnou firmy z mnoha důvodů. Nejčastějším je splnění ESG cílů od mateřských společností či snížení provozních nákladů a snazší parkování v hlavním městě. Dalšími z důvodů jsou image společnosti či odlišení se od konkurence využíváním stále ještě ne zcela obvyklých vozů,“ říká Polák z Arvalu.“

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*