Bondster přilákal už téměř 17 tisíc investorů

Pavel Klema

Průměrný roční výnos investic na P2B platformě Bondster dosáhl za rok 2022 hodnoty 12,8 procenta. Většina tradičních investičních nástrojů včetně akcií nebo podílových fondů přitom pod vlivem inflace, problémů s dodavatelskými řetězci i rostoucích úrokových sazeb ztrácela. Propad podílových fondů často přesáhl 10 procent, u Bitcoinu a dalších kryptoměn šlo dokonce o více než 60 procent. Investice do zajištěných úvěrů proto lákají stále více investorů, na české fintechové platformě Bondster je využívá již 16 840 lidí.

Díky výnosu až 17 procent u některých typů úvěrů představují takzvané P2B investice jeden z mála způsobů, jak mohou investoři s přijatelným rizikem překonat inflaci. Ta dosáhla za rok 2022 hodnoty 15,1 procenta a její pokles pod hranici deseti procent neočekávají analytici ani letos.

Jak porazit inflaci

Při investování do akcií, dluhopisů nebo nemovitostí závisí výnos na dění na finančních trzích. Těmi v roce 2022 otřásla ruská invaze na Ukrajinu, energetická krize i inflace. Akciové podílové fondy tak podle analytiků ztratily za rok 2022 zhruba 13 procent, dluhopisové pak přibližně dvě procenta.

Problémy se nevyhnuly ani dříve oblíbeným investicím do nemovitostí. Zdražování nemovitostí totiž zpomalilo kvůli zvyšování úrokových sazeb a hodnota některých nemovitostí začala dokonce klesat. Například u starších bytů v Brně je cena za metr čtvereční o 6 procent nižší než před rokem. Vyšší úroky sice začaly nabízet spořicí účty, i ty nejvýnosnější však stále jen těsně překračují hranici 6 procent. Nejhůře pak dopadli investoři do kryptoměn, které zasáhlo hned několik krizí, které vyvrcholily krachem kryptoměnové burzy FTX. Nejznámější kryptoměna Bitcoin ztratila vůči dolaru za minulý rok 67 procent hodnoty, u Etherea šlo o 70 procent.

„V současnosti jsou investice do úvěrů jedním z nástrojů, který dokáže zajistit roční zhodnocení přibližující se inflaci. Za rok 2022 byl průměrný roční výnos investic na naší platformě 12,8 procenta. U úvěrů, do kterých naši uživatelé investují nejčastěji, šlo dokonce o 16 až 17 procent, díky čemuž jsme jim umožnili inflaci překonat,“ komentuje Pavel Klema, CEO české investiční platformy Bondster.

P2P/P2B jako moderní investiční nástroj

Při P2P neboli Peer-to-peer investování poskytuje investor půjčku přímo konkrétnímu koncovému dlužníkovi. Oproti tomu při P2B neboli Peer-to-business poskytuje investor financování úvěrové společnosti, která koncovému dlužníkovi úvěr poskytla. Ta vystavuje již schválené a poskytnuté úvěry na platformě, jako je Bondster, a nabízí možnost do nich investovat.

Pro úvěrové společnosti jsou P2P platformy jedním ze zdrojů kapitálu, který využívají pro svůj další rozvoj. Investoři mohou na druhé straně pomocí platformy jednoduše investovat do mnoha úvěrů a získávat podíl z úrokového výnosu.

„Investoři si na naší platformě mohou vybrat konkrétní úvěr, do kterého budou investovat. Na investiční účet mu pak připisujeme splátky jistiny a úroku souběžně s tím, jak dlužník svoji půjčku splácí. Většina úvěrů, do kterých je u nás možné investovat, je zároveň zajištěná – dlužník za ně ručí například nemovitostí nebo jiným hmotným majetkem, například autem. U některých úvěrů pak poskytovatelé nabízejí garanci zpětného odkupu investice, což investoři ocení v případě nesplácení úvěru. Díky tomu tento způsob investování spojuje vysoký výnos s kvalitním zajištěním rizik,“ vysvětluje Klema fungování platformy Bondster.

Právě relativně nízká míra rizika a nezávislost na finančních trzích dělají z P2B investic čím dál oblíbenější investiční nástroj. Za poslední rok proto vzrostl počet uživatelů české fintechové platformy Bondster o více než 3 000 na 16 840. Celková suma peněz investovaných přes platformu vzrostla na 3,8 miliardy korun. Vyplacené úroky dosáhly za rok 2022 hodnoty 53,8 milionu korun.

Poučení z krize? Diverzifikovat

Protože vývoj globální ekonomiky nemá prakticky žádný dopad na výnosnost investic do zajištěných úvěrů, diverzifikují investoři na Bondsteru do této třídy aktiv zhruba 20 procent svého investičního portfolia.

„Diverzifikace, tedy rozložení prostředků do více investičních aktiv, byla vždy klíčem k úspěšnému investování. Turbulentní rok 2022 to ukázal v plné míře. U investorů, kteří měli své portfolio dobře diverzifikované, byly ztráty na akciových a kryptoměnových investicích kompenzovány výnosy z méně volatilních investičních aktiv, jako jsou právě P2P úvěry,“ uzavírá Klema.

Výnos investic 2022

 

 

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*