ČNB slaví 30 let s korunou

Aleš Michl

Letos slavíme 30. výročí vzniku České republiky, České národní banky a české měny. ČNB při této příležitosti připravila řadu aktivit. Jsou mezi nimi například bankovka 1 000 Kč s přítiskem, výstava „Rozděleno!“ v Návštěvnickém centru, kterápřipomene všechny historické mezníky vzniku naší měny i její podoby, nebo Diskusní fórum a další konference pro odbornou i širokou veřejnost. 

V naší měnové historii jsou dvě zcela mimořádná data – 25. únor 1919 a 8. únor 1993. První se vztahuje ke vzniku československé a druhé, které si právě v tomto roce připomínáme, české měny.

Před třiceti lety nejprve zaniklo Československo a spolu s ním i bývalá centrální banka, aby hned s odbitím půlnoci vznikla Česká republika a Česká národní banka. Jen o měsíc později se rozdělila i československá měna a vznikla česká koruna. Tento akt, stejně pokojný jako rozdělení bývalého státu, byl základem pro úspěšný vývoj naší ekonomiky v následujících letech.

Jsem rád, že mohu – a se mnou i celá bankovní rada – spolu s Vámi oslavit nejen vznik české koruny, ale i jejích třicet let existence. Věřím, že se setkáme na některé z řady akcí, jež Česká národní banka při této příležitosti pořádá nebo zaštiťuje. Ať je naše koruna dále pevná.

Aleš Michl, guvernér České národní banky

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*