ČNB rozhodla o stabilitě sazeb

Potřetí v řadě odhlasovala bankovní rada ČNB stabilitu sazeb a základní úroková sazba tak setrvává na úrovni 7 %. Nová prognóza přitom i navzdory prodlouženému horizontu měnové politiky volala po relativně razantním zvýšení sazeb zhruba o 100 bazických bodů.

Guvernér Michl ale na tiskové konferenci uvedl, že rada se rozhodla preferovat stabilní podmínky pro ekonomiku. Přesto na dalším zasedání podle něj bude diskuze o stabilitě nebo zvýšení sazeb. Otázka možného budoucího snižování na tiskové konferenci nebyla ani tentokrát otevřena. Pro stabilitu hlasovalo stejně jako na předchozích dvou zasedání 5 ze 7 členů. Zbylé dva hlasy preferovaly zvýšení sazeb o 75bb. Nadále bude ČNB pokračovat i v intervencích zabraňujících výraznějším výkyvům koruny.

Základní sazba ČNB
Aktuální
Předchozí
RB
Trh
% p.a.
7,00
7,00
7,00
7,00
Zdroj: Raiffeisenbank, Bloomberg

Nová prognóza je zajímavá hned v několika ohledech. K zásadnímu posunu došlo v oblasti budoucího nastavení sazeb. Letní prognóza předpokládala, že sazby již dosáhly svého vrcholu a mělo by docházet k jejich relativně rychlému snižování. Aktualizovaný model ale naznačuje, že sazby by v rámci tohoto čtvrtletí měly ještě zhruba o jeden procentní bod růst, výrazně pomalejší je i ústup na nižší úrovně. Pokles pod aktuální výši (tzn. prostor pro snižování) naznačuje prognóza ČNB až v polovině příštího roku, což je konzistentní i s naším výhledem.

K výraznému posunu došlo i u očekávaného vývoje HDP, a to zejména pro rok 2023. Letní prognóza ČNB předpokládala růst ekonomiky v příštím roce o 1,1 %. Nový výhled pracuje s poklesem ekonomiky o 0,7 %. Snížení se dočkal i výhled na rok 2024, z 3,8 % na 2,5 %. Naše prognóza tak v tomto případě vyznívá optimističtěji, kdy očekáváme, že ekonomika poroste o 0,9 % v příštím roce, o 3,3 % pak v roce 2024.

Nejmenších změn ze strany ČNB se pak dočkala prognóza inflace. Podle domácí centrální banky meziroční inflace ještě v závěru roku poroste do blízkosti 20 %. V celkovém ročním vyjádření by cenová hladina měla růst o 15,8 %, v roce 2023 pak o 9,1 %. Naše prognóza předpokládá průměrnou letošní inflaci 16,3 %, v roce 2023 pak 10,7 %. Při zohlednění cenového stropu na energie ale vychází náš odhad srovnatelně s ČNB.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*