Investown získal nového investora

Novým investorem platformy Investown se stala společnost Finbus, která se přidává k Seed Starteru České spořitelny a dalším investorům, jenž podpořili Investown v předchozích investičních kolech a výrazně přispěli k raketovému růstu startupu.

Investown spustil svou aplikaci určenou pro investice do nemovitostí před dvěma lety a odstartoval tím svůj raketový růst. Po čtvrt roce platformu využívalo 10 tisíc uživatelů, nyní je to více než sedmkrát tolik.

„Nemovitosti jsou stabilní investiční aktivum, které se těší dlouhodobé oblibě a mají co nabídnout v každé fázi hospodářského cyklu. Investoři, kterých nyní máme více než 70 tisíc, u nás za poslední dva roky od spuštění platformy proinvestovali přes 1,7 miliardy Kč. To z nás dělá stabilně největší crowdfunding platformu v České republice,“ popisuje Alan Pock, CEO a spoluzakladatel Investown a dodává, že od poslední investice získané v seedovém kole od společnosti Chytrý Honza vzrostla uživatelská základna o dvojnásobek.

Bridge round jako strategie

Pro realizaci dalších plánů využije Investown investici získanou v nedávno ukončeném investičním kole. Nový partner přispěje k růstu firmy nejen prostřednictvím investice, ale také svými zkušenostmi. Majitelé Finbus a.s. mají dlouholetou praxi v oblasti realitního developmentu na tuzemském i zahraničním trhu, a přichází také s bohatými zkušenostmi s řízením a škálováním rychle rostoucích společností. „Díky vstupu nových investorů posílíme svou pozici na domácím trhu, co by jedničky mezi crowdfundigovými investičními aplikacemi,“ říká Alan Pock a zároveň dodává, že kromě agresivnějšího růstu v tuzemsku stojí společnost před vstupem na zahraniční trhy.

Zdvojnásobení současné valuace firmy není bod, u kterého bychom se chtěli zastavit. Máme před sebou několik významných milníků, díky nimž hodnota firmy dál poroste,“ doplňuje Pock a odhaluje plány v podobě akvizice konkurence jak na domácím, tak na zahraničních trzích.

Právě uzavřené investiční kolo je pro Investown mezistupněm mezi post-seed investicí a Series A. Jedná se o překlenovací kolo financování, tzv. bridge round. „Jako jeden z mála fintechů jsme od začátku roku 2023 v zisku, nová investice pro nás tedy nepředstavuje prostředky k přežití a provozu firmy, ale naopak prostředky k jejímu agresivnímu růstu,“ říká Peter Maslík, spoluzakladatel a COO Investown s tím, že z nového investičního kola chtějí financovat především zahraniční expanzi, akvizici konkurentů a škálování týmu.

Silné spojení s Českou spořitelnou

Investorem, který vstoupil do společnosti Investown již v minulosti, je korporátní venture kapitálový fond Seed Starter České spořitelny. Právě toto spojení a důvěra silného partnera je jedním z růstových faktorů startupu.

Za tři roky existence Seed Starteru jsme si ověřili, že podpora startupu není jen o samotné investici, ale také o dobrých podmínkách, které mu vytvoříte v rámci inkubace a akcelerace, a to včetně možností pro škálování, jaké dokážete jako investor otevřít. A současný úspěch Investownu, prvního startupu z našeho portfolia, je toho důkazem,“ říká Jiří Skopový, lídr programu Seed Starter a zároveň doplňuje, že Investown byl jedním ze startupů, které se Seed Starterem prošly v minulém roce akcelerací v Silicon Valley. „V době, kdy je investování do startupů v útlumu, se Investownu povedlo výrazně zvýšit valuaci a peníze od dalších investorů získat. Jsme rádi, že můžeme startup v jeho cestě vzhůru doprovázet a budeme aktivní i v rámci jeho zahraniční expanze. Jako součást nadnárodní skupiny pomůžeme využít všechny synergie,“ dodává Jiří Skopový s tím, že je to právě silný brand Erste Group, který startupům z portfolia Seed Starteru může výrazně pomoci.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*