Bude nám EU šmírovat fotky dětí z dovolené a osobní chaty?

Adam Koudela

Evropská komise představuje návrh, který by znamenal povinnost poskytovatelů internetových služeb kontrolovat soukromou komunikaci a soubory uživatelů na cloudových úložištích. 

A to za účelem důslednější ochrany dětí před potenciálními predátory. Kritici návrhu uvádějí, že jde o velký krok ke šmírování a hrubému narušování soukromí obyvatel Evropské Unie. O návrhu bude ještě hlasovat Evropský parlament.

Poskytovatelé internetových služeb by podle nových pravidel měli kontrolovat nejen veškerou soukromou komunikaci uživatelů (e-mail, chat), ale i cloudová úložiště. To v praxi znamená, že budou kontrolovat soukromé fotografie uživatelů, třeba fotky dětí z dovolené, které si občané posílají v rodinných chatech. Stejně tak budou povinni ověřovat věk uživatelů, a to jak u komunikačních služeb, tak v obchodech s aplikacemi.

“Úmysl chránit děti je sice dobrý, nicméně řešení katastrofální,” soudí Adam Koudela, expert na kyberbezpečnost, šifrování a cloudy z firmy XEVOS. “Nedovedu si představit, že tohle někdo aplikuje ve svobodné Evropě. Tato směrnice opět potvrzuje, že cesta do pekel je dlážděna dobrými úmysly. V momentě, kdy by to prošlo, je to absurdní a blížíme se Číně. Dobrý úmysl se promění v to, že se někde zneužije a veškerá komunikace se stane šifrovanou a poskytovatelé budou hledat cesty, jak se této povinnosti zbavit.”

“Když se podíváme na to, že se například servery, kde jsou uložené filmy, které si mohou lidé stáhnout a podívat se na ně, zbavily nové zákonné povinnosti kontrolovat automaticky obsah porušující autorská práva, tím, že si zrušily svoje vlastní integrované vyhledávače a místo toho nasadily vyhledávače jiné. Tím neručí za výsledky, které se uživatelům, kteří hledají třeba nějaké filmy, nabídnou. A mají tím umyté ruce. Život si prostě vždycky najde cestu,” upozorňuje Koudela z XEVOSu s tím, že návrh může sekundárně také vést k zhoršení kvality, dostupnosti a uživatelské příznivosti služeb.

Automatické filtry chybují 

Kontroly budou provádět plošné systémy, které nahlásí podezřelý obsah. Využití automatických filtrů je podle kritiků ovšem problematické a přináší velmi vysokou chybovost a nepřesné vyhodnocování.

Návrh Komise se dočkal kritiky i z řad organizací zabývajících se ochranou dětí. Ty jej označují za nepřiměřený a neefektivní. Z dostupných dat je totiž patrné, že dětská pornografie se šíří primárně na uzavřených fórech a platformách. Predátoři a kriminálníci se budou díky této neefektivní legislativě přesouvat na platformy, kde bude pro policii náročnější dostihnout a prošetřit skutečně závažné případy. 

“Pokud se pravidla zavedou, může se vám stát, že budete mít oplétačky kvůli rodinným fotkám poslaným přes messenger, někdo bude minimálně ty fotky procházet, protože stroj je chybně vyhodnotí a poskytovatel bude vědět, že je potřeba lidský faktor k ověření, což spoustě lidí přidělá spoustu práce. Například ve Švýcarsku to zkusili a zjistili, drtivá většina obsahu vyhodnoceného jako závadný, byl označen chybně. Soukromá, osobní i citlivá data se mohou dostat do rukou, kam nepatří,” dodává Adam Koudela z XEVOSu.

 

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*