Zahraniční obchod v 1. pololetí v plusu

Bilance zahraničního obchodu se zbožím činila za měsíc červen 18,2 mld. Kč. Za celé první pololetí skončila v přebytku 79,8 mld. Kč, což je zcela opačný výsledek než za stejné období předchozího roku, kdy byl vykázán deficit 83,2 mld. Kč.

Na celkovém saldu se kladně projevil zejména meziročně menší schodek obchodu s ropou a zemním plynem o 16,6 mld. Kč v důsledku klesajících cen zmíněných komodit a také jejich nižšího dovezeného množství. Podobně jako v předchozích měsících se podílel kladně přebytek obchodu s motorovými vozidly, tentokrát ve výši 7,8 mld. Kč. Došlo také ke snížení deficitu obchodu se základními kovy (o 3,8 mld. Kč). Naopak negativní vliv měl pokles obchodu s elektřinou (o 3,8 mld. Kč), s kovodělnými výrovky (o 1,8 mld. Kč) a odpadními produkty (o 1,1 mld. Kč).

Na začátku tohoto roku vývoz i dovoz meziměsíčně nominálně po sezónním očištění klesal, ale v červnu se vývoz zvýšil o 0,7 % a dovoz o 0,4 %.

Obchodní bilance
Aktuální
Předchozí
RB
Trh
v mld. Kč
18,2
11,0
23,1
         17,8
Zdroj: Raiffeisenbank, Bloomberg, ČS

 

Potvrzuje se tak, že zahraniční obchod je hlavní silou české ekonomiky, přestože i on se potýká s určitými problémy. Německá ekonomika zaostává a obecně zahraniční poptávka je stále slabá. Dále tu máme efekt silné koruny, díky které se snižuje hodnota dovozu. Ten poklesl meziročně o více než 7 %, ale očekávali jsme ještě silnější pokles až o 10 %. Silná koruna brzdila exportéry, nicméně koruna po zasedání bankovní rady ČNB a oznámení o ukončení intervencí oslabila a tento trend by mohl v dalších měsících pokračovat.
Společně s oživením ekonomik v eurozóně by to mělo zapříčinit vyšší zahraniční poptávku po českých výrobcích, což by se nadále mělo projevovat pozitivně na výši našeho zahraničního obchodu.
Je velmi pravděpodobné, že z výše uvedených důvodů skončí bilance zahraničního obchodu lépe, než jsme očekávali v naší poslední prognóze (19 mld. Kč).

Autor: Martin Kron, analytik

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*