GSFT: Výzvy loňského roku ukazují cestu dál

Zákonem zřízený Garanční systém, který je pilířem stability českého finančního trhu, uveřejnil Výroční zprávu za rok 2022. Jak Garanční systém hospodařil? A s jakými výzvami se potýkal? Přinášíme vám shrnutí ve formě části úvodní slova Předsedy správní rady GSFT Tomáše Müllera.

V loňském roce prošla Česká republika řadou výzev. Energetická krize, vysoká inflace a celosvětově přetrvávající problémy v dodavatelských řetězcích negativně ovlivnily českou ekonomiku, a tím pádem i náladu společnosti a její důvěru v robustnost finančního systému. Spouštěčem většiny negativních trendů byla ruská invaze na Ukrajinu.

Významný odliv klientských vkladů v reakci na události na Ukrajině byl důvodem pro vydání Oznámení o neschopnosti Sberbank CZ, a.s. dostát svým závazkům, ke kterému Česká národní banka přistoupila dne 28. 2. 2022. Garanční systém finančního trhu k 9. březnu 2022 spustil výplatu náhrad pohledávek z vkladů jejím klientům. Celková výše náhrad, kterou Garanční systém klientům banky vyplatí, je nejvyšší v historii českého pojištění vkladů, a činí 25,88 miliardy korun. Na výplatu náhrady má nárok více než 121 tisíc klientů banky.

Výplata Sberbank CZ, a.s. s sebou přinesla řadu novinek, vyplývajících z velikosti a komplexnosti finanční instituce. Garanční systém finančního trhu stál před výzvou spočívající v řešení dosud v praxi neotestovaných postupů, jako jsou například výplaty náhrad vkladů u účtů v režimu oddlužení. Řešení některých těchto specifických situací konzultoval Garanční systém s ministerstvy financí a spravedlnosti a na základě nových zkušeností vyhotovil materiál s podněty, který bude moci být využit při novelizaci zákona o bankách.

Sberbank CZ, a.s. se stal osudným učebnicový příklad runu na banku. Klienti vyslovili bance nedůvěru hromadným výběrem vkladů, což zapříčinilo likvidní krizi banky. Garanční systém citlivě vnímal také změnu nálad a obav šířících se mezi občany, které rychlý pád finanční instituce do českého bankovního systému přinesl, a vedle agendy výplaty náhrad vkladů musel spolu s Českou národní bankou a Českou bankovní asociací ve veřejném prostoru akcentovat stabilitu a bezpečnost bank působících na českém trhu. Společná mediální komunikace vyjmenovaných institucí byla včasná a úspěšná, díky čemuž se podařilo předejít problémům bank a oslabení důvěryhodnosti celého finančního sektoru.

Výplata náhrad vkladů odčerpala z Fondu pojištění vkladů bezmála 26 miliard korun. Díky insolvenčnímu řízení, které má potenciál být historicky nejúspěšnějším, očekáváme, že se v roce 2023 vrátí do Fondu pojištění vkladů vyplacené prostředky v plné výši. Prioritní uspokojení pohledávek Garančního systému finančního trhu v insolvenčních řízeních, které je dané evropskou směrnicí o ozdravných postupech a řešení krize na finančním trhu, napomáhá udržení vysoké důvěry v bezpečí vkladů v českých finančních institucích. Stoprocentní uspokojení pohledávek čeká také na věřitele z druhé věřitelské skupiny a více než 90 % ze svých pohledávek získají i věřitelé z třetí věřitelské skupiny. Jde o mimořádný úspěch, neboť v minulosti průměrně získávali věřitelé v insolvenčních řízeních finančních institucí 38 % hodnoty svých pohledávek. K výjimečně vysoké návratnosti pohledávek pro všechny věřitelské skupiny přispěl nemalou měrou Garanční systém finančního trhu jako předseda věřitelského výboru.

Důvěra ve stabilitu je klíčová pro ekonomiku

Právě udržení vysoké důvěry ve stabilitu a odolnost bankovního systému je klíčové pro zachování zdraví české ekonomiky. Vnímám proto jako dobrou zprávu, že z kvantitativního výzkumu, který si Garanční systém nechal v roce 2022 zpracovat jen několik měsíců po pádu Sberbank CZ, a.s., vyšlo, že důvěra běžné populace ve stabilitu bankovního systému je rekordně vysoká (důvěřuje mu 73 % dotázaných). Přičítám to i výborně zvládnuté výplatě náhrad pohledávek z vkladů klientům Sberbank CZ, a.s. Stále je před námi spousta práce – tuto důvěru musíme v dnešní turbulentní době plné dezinformací a ekonomických výzev udržet.

I v roce 2022 pokračoval Garanční systém finančního trhu v dlouhodobé edukační strategii věnující se fungování zajišťovacích mechanismů. Dění tohoto roku ukázalo, jak důležitá tato složka činnosti Garančního systému finančního trhu je, a to zejména v rámci předcházení rizika eskalace a přenosu nedůvěry mezi finančními institucemi v případě turbulencí na finančním trhu. Komunikace Garančního systému byla přítomna v klasických médiích i na sociálních sítích formou edukativního obsahu nebo přímo rozhovorů s výkonnou ředitelkou Garančního systému finančního trhu na aktuální témata.

Aby bylo zajištěno, že Garanční systém finančního trhu zůstane akceschopný a připravený zvládnout svou roli silného pilíře stability finančního trhu, čeká instituci v letošním roce zátěžové testování finanční připravenosti dle obecných pokynů Evropského orgánu pro bankovnictví. Do tohoto testu bude zapojena i Česká národní banka, a to v rámci testu vypsání mimořádných příspěvků. Součástí testu finanční připravenosti bude poprvé také vydání testovací emise dluhopisů Garančního systému finančního trhu a testovací aukce. Vedle toho Garanční systém finančního trhu otestuje předávání dat a ostatní procesní náležitosti související s přeshraniční výplatou náhrad vkladů a provede test použití prostředků Fondu pro řešení krize.

S jistotou mohu konstatovat, že Garanční systém finančního trhu potvrdil, že je důležitým článkem záchranné finanční sítě a je prokazatelně připraven dostát svým povinnostem a závazkům i v náročných podmínkách.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*