GSFT: Pozor na zákonné limity: co je pojištěné, nemusí být kryté

Renáta Kadlecová, výkonná ředitelka Garančního systému finančního trhu

Že jsou vklady v bankách, stavebních spořitelnách a družstevních záložnách ze zákona pojištěné do výše 100 000 euro (respektive ve výjimečných případech až do dvojnásobku této částky), ví každý erudovaný čtenář, který se pohybuje ve světě bankovnictví. Na pojištění vkladů dohlíží zákonem zřízený Garanční systém finančního trhu, jehož akceschopnost si mnozí na vlastní kůži vyzkoušeli loni na jaře při pádu Sberbank CZ.

Mezi běžnou populací je povědomí o existenci systému pojištění vkladů docela silné (ví o něm zhruba ¾ Čechů), hůře na tom však jsou lidé se znalostí zákonných termínů a limitů pojištění. Jen necelá čtvrtina ví, že se pojištění vkladů vztahuje na částky do výše 100 000 euro na jednoho vkladatele u každé jedné finanční instituce. A jen 7 % ví, že své vklady dostanou do sedmi pracovních dní od pádu banky, stavební spořitelny nebo družstevní záložny.

Poslední čísla zveřejněná ČNB, která mapují vklady ve finančních institucích na českém trhu k 31. březnu 2023, ukazují, že objem pojištěných vkladů v bankách, stavebních spořitelnách a družstevních záložnách činí 5,2 bilionu korun. Ve zkratce jde o vklady, které bez ohledu na svou výši splňuji zákonné podmínky pojištění. Objem krytých vkladů, tedy vkladů splňujících podmínky pojištění vkladů ve výši do 100 000 euro, však činí jen 3,36 bilionu korun (do této částky nemůžeme zahrnout tzv. dočasně zvýšené zůstatky, na které se vztahuje zákonné pojištění vkladů až do výše 200 000 euro, nicméně z naší zkušenosti jde pouze o zlomek z celkového počtu vkladů).

Z údajů ČNB tak vidíme, že zhruba třetina objemu vkladů uložených v bankách, stavebních spořitelnách a družstevních záložnách nesplňuje zákonné podmínky pro pojištění vkladů. A bezpochyby významnou část těchto vkladů drží ve finančních institucích běžní střadatelé, kteří nedisponují potřebnými znalostmi limitů pojištění vkladů.

Velkým úkolem nás všech, kteří se ve světě bankovnictví pohybují, je proto vkladatelům vysvětlovat jak pojištění vkladů funguje a informovat je o tom, že pojištěný je ekvivalent 100 000 euro v českých korunách na jednoho vkladatele a jednu finanční instituci. Pokud souhrnná výše vkladů jedné osoby v jedné instituci tento limit přesahuje, je vhodné částku rozdělit mezi vícero finančních institucí a zajistit tak plné krytí pro své úspory.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*