Aktuálně k odvodům do fondů Garančního systému

Renáta Kadlecová, výkonná ředitelka Garančního systému finančního trhu

Garanční systém finančního trhu spravuje dva fondy, a to Fond pojištění vkladů a Fond pro řešení krize. Oba fondy jsou samostatnými účetními jednotkami Garančního systému, mají rozdílný účel a jejich finanční prostředky mohou být použity pouze k zákonem stanoveným účelům.

Z Fondu pojištění vkladů jsou vypláceny náhrady vkladů v případě, že Česká národní banka označí některou z finančních institucí zapojených do systému pojištění vkladů, tedy banku, stavební spořitelnu či družstevní záložnu, za neschopnou dostát svým závazkům vůči oprávněným osobám za zákonných a smluvních podmínek nebo soud vydá rozhodnutí o úpadku takové instituce. Do tohoto fondu přispívají ze zákona všechny instituce, u kterých jsou vedeny pojištěné vklady.

Ve Fondu pojištění vkladů bylo ke konci roku 2022 celkem 14,2 miliardy korun. Tato částka by se do konce roku mohla navýšit o více než 26 miliard, které se do Fondu vrátí zpět z výplaty klientům Sberbank CZ, a.s. Pokud započteme příspěvky, které banky uhradí do konce června a očekávané výnosy z investic, měl by Fond pojištění vkladů koncem roku disponovat částkou ve výši cca 43 miliard korun.

Fond pro řešení krize je nástrojem pro financování řešení krize v případech ohrožení stability některé ze systémově významných finančních institucí. Cílem přijatých opatření je předejít situaci, která by mohla jinak vyústit v nesolventnost, resp. úpadek dotčeného finančního ústavu. Tento fond neslouží k přímým výplatám náhrad vkladů, ale umožňuje řešení v situacích, kdy je záchrana finanční instituce proveditelná, hodnověrná a ve veřejném zájmu. Do Fondu přispívají nejen instituce již zapojené do systému pojištění vkladů, ale i někteří obchodníci s cennými papíry, a to taktéž formou pravidelných ročních příspěvků. Minimální cílový objem tohoto fondu je stanoven jako 1 % celkového objemu krytých pohledávek z vkladů.

Ve Fondu pro řešení krize bylo ke konci loňského roku celkem 27,5 miliardy korun. V loňském roce do Fondu přibylo téměř 5 miliard korun a cílem je, aby v něm do konce roku 2024 bylo zhruba 36,5 miliardy korun.

A jak vypadají odvody do fondů letos? V letošním roce došlo ke zvýšení odvodů do Fondu pojištění vkladů o 526 milionů korun. Zároveň však došlo ke snížení odvodů do Fondu pro řešení krize, a to o 538 milionů korun. V meziročním srovnání tak letos finanční instituce odvedou Garančnímu systému celkem o 12 milionů korun méně než v loňském roce. I přesto ale celkové množství prostředků v obou fondech vzroste, díky čemuž bude zajištěna akceschopnost českého systému pojištění vkladů.

Zdroj: GSFT

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*