Fingood doručuje investorům výnos 12 procent

Jan Horák

Crowdfundingová platforma Fingood počítá s tím, že jejím prostřednictvím letos investoři zainvestují zhruba 1,8 miliardy korun, to je zhruba
3x více než loni. V samotném 1. čtvrtletí rostl objem zainvestovaných úvěrů i nových investorů. Průměrný výnos investic dosáhl 12,08 %. Kromě rychlého růstu se Fingood letos zaměří i na technologické novinky a přípravu zahraniční expanze.

V průběhu prvního čtvrtletí letošního roku investoři vložili přes crowdfundingovou platformu Fingood do malých a středně velkých českých firem 303 milionů korun, oproti loňským 122 milionům to je meziročně o 148 procent více. „Počítáme s tím, že objem investic dále rychle poroste, vnímáme velký zájem ze strany firem i investorů. Řadu zajímavých investičnich příležitostí již máme připravenu a pouštíme je do trhu průběžně, zpravidla jsou během několika hodin či málo dnů zainvestovány. Objem proinvestovaných peněz přes Fingood by za celý rok měl přesáhnout 1,8 miliardy korun, zatímco loni to bylo 640 milionů,“ uvedl výkonný ředitel Fingoodu Jan Horák.

Celkový objem peněz mířících od vzniku Fingoodu jeho prostřednictvím do českých firem by tak na konci roku měl dosáhnout 2,7 miliardy korun. „Malé a střední firmy mají v poslední době výrazně ztížený přístup k financování. Úrokové sazby firemních úvěrů jsou na 20letých maximech, za dva roky zdražily zhruba čtyřnásobně. Banky navíc výrazně zvýšily požadavky na zajištění, celý proces je zdlouhavý a administrativně náročný. Proto firmy hledají alternativní možnosti, crowdfunding je jednou z nejoblíbenějších,“ vysvětluje Jan Horák.

Crowdfunding je přitom oblíbený i mezi investory. „Počet lidí, kterým nestačí výnos na spořicím či termínovaném vkladu, roste. Investorům nabízíme nejen zajímavý výnos, ale hlavně investici s příběhem – podílejí se na růstu českých firem, podporují domácí ekonomiku i regionální projekty,“ dodal Jan Horák s tím, že průměrný výnos v portfoliu dosáhl v 1. čtvrtletí 12,08 %. Zisk z nejlépe úročených termínovaných vkladů či spořicích účtů se přitom pohybuje zhruba na polovině tohoto čísla. „Navíc většina našich úvěrů má zpravidla tříletou splatnost – investoři si tak zajišťují tento zhruba 12% výnos i na další roky, kdy by měla už být inflace výrazně nižší. Zatímco výnosy na spořicích účtech či termínovaných vkladech v budoucnu opět prudce spadnou, našim investorům stávající výnos zůstane,“ připomněl.

Platforma Fingood umožňuje malým a středním firmám získávat peníze na rozvoj pomocí investic soukromých investorů. Platforma se přitom nezaměřuje na start-upové investice, ale především na zavedené firmy, které chtějí dále růst a hledají financování v řádu od stovek tisíc až po několik desítek milionů korun. Mezi nejzajímavější firmy, které získaly financování přes Fingood, patří např. Remoska, Kilpi, Jarošovský pivovar, Rybka Building nebo Kolovna, celkem už Fingood podpořil více než 200 firem.

Počet investorů ve Fingoodu proto dále roste, přes platformu tak již nyní investuje zhruba 11.000 lidí. Jen v prvním čtvrtletí letošního roku přibylo zhruba 2000 nových investorů. Pro ty je výhodou, že můžou investovat i malé částky a podpořit jimi více různých projektů. Průměrná výše vkladu investora do jednoho projektu se tak pohybuje kolem 22 tisíc korun.

Letošní plánovaný rychlý růst je spojený i s technologickým rozvojem a zaváděním řady novinek. Aktuálně Fingood spustil investiční peněženku, kterou lze jednoduše nabít a poté z ní napřímo investovat. „Investování je tak ještě jednodušší, rychlejší a přehlednější,“ vysvětlil Jan Horák.

Fingood se rovněž připravuje na budoucí expanzi do zahraničí, usiluje o získání evropské crowdfundingové licence od České národní banky. „To nám umožní nabízet investorům ještě bohatší nabídku investic, a naopak evropští investoři budou moci podpořit vybrané české projekty,“ uzavřel Jan Horák.

 

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*