ČSOB Index: firmám se vrací předkovidový optimismus

Manažeři ČSOB prezentovali na tiskovce 18. května výsledky jarní vlny průzkumu Index očekávání firem – jedinečného průzkumu mezi malými a středními firmami a podnikateli. Analýzu představili Pavel Prokop – výkonný ředitel Firemního bankovnictví ČSOB a Martin Kupka – hlavní ekonom ČSOB.

Nálada českých firem a podnikatelů se podle výsledků průzkumu vrací do období před příchodem pandemie covid-19.

Optimismus podporují sílící poptávka zákazníků a zmírnění rizik spojených s cenami energií a vývojem ekonomiky. Roste také zájem investovat a rozšiřovat podnikání, vyplývá z aktuálního průzkumu ČSOB Index očekávání firem.

Hodnota Indexu očekávání firem ve srovnání s loňským podzimem vyskočila o 19,4 bodu na 3,7 bodu. Index se vrátil do kladného pole poprvé od podzimu 2021.

„Z výsledků je patrné, že firmy po předchozích letech spojených s uzavíráním provozů nebo energetickou krizí mají chuť opět normálně podnikat a rozvíjet se, aby zůstaly konkurenceschopné. Firmy přestály hlavní topnou sezónu a ceny energií konečně začínají postupně klesat, což se projevilo i na poklesu indexu rizika na 2,5leté minimum,“ říká Pavel Prokop.

FOTO: Luděk Kortus

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*