Evropský parlament schválil nařízení MiCA

Evropský parlament oficiálně schválil nařízení MiCA (Markets in Crypto Assets), kterým vůbec poprvé zavádí regulaci kryptoměn. Toto nařízení umožňuje centrálním bankám udělovat licence pro podnikání s kryptoměnami a zajišťovat bezpečnost a férovost takových služeb.

Doposud byly kryptoměny považovány za neregulovaná riziková aktiva, kterým se finanční instituce dříve vyhýbaly. Jakmile nařízení MiCA vstoupí v platnost, předpokládá se významná změna a vstup bankovních hráčů do tohoto sektoru. Již fungující i nově vzniklé krypto společnosti budou muset požádat o licenci pro svou činnost a prokázat nejen kapitálovou připravenost, ale také důsledné dodržování zásad obezřetného podnikání.

Hlavní přínos pro veřejnost je v jasném odlišení férově podnikajících firem a vyčištění trhu od podvodníků. Také vidím prostor pro lepší spolupráci s finančními institucemi, které na jedné straně mohou začít využívat infrastrukturu kryptoměn a na straně druhé mohou také lépe poskytovat platební služby firmám v tomto sektoru”, říká Juraj Forgács, generální ředitel společnosti Fumbi. Podle Forgácse to znamená, že se krypto stane standardní formou majetku a vzniká velký prostor pro jeho budoucí růst.

Nařízení MiCA bylo schváleno poměrem hlasů 517:38. Nová regulace představuje zásadní krok v integraci kryptoměn do tradičního finančního systému a směřuje k transparentnosti a ochraně spotřebitelů v rámci digitálních aktiv.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*