Počet žen ve vedení firem se zvyšuje

Petra Štěpánová

Vedoucí pozice ve firmách různých velikostí u nás zastávají v drtivé většině muži. Situace se za posledních pět let ale zlepšila. Počet žen ve vedení firem se od roku 2018 zvýšil o devět procent. Vyplývá to z nadnárodní studie lídra v analýze obchodních dat Dun & Bradstreet při příležitosti Mezinárodního dne žen, která proběhla v 17 zemích světa. Zároveň z ní vyplynulo, že ženy firmy řídí stejně dobře jako muži, stejně jako to, že Slovenky jsou na tom lépe než Češky.

 Několik posledních let – v neposlední řadě v důsledku pandemiedocházelo ve firmách k výraznějším změnám. Tradiční obchodní modely byly nahrazeny flexibilnějšími pracovními strukturami a větší genderová diverzita na řídících pozicích nabízí společnostem mnoho obchodních výhod. Z aktuální studie společnosti Dun & Bradstreet “Women in Business 2022” vyplývá, že počet společností, v nichž jsou ve vedoucích pozicích výhradně muži, se v posledních pěti letech ve většině zkoumaných zemí neustále snižuje. Počet manažerek v České republice ve sledovaném období vzrostl o 9,1 %, Velké Británii o 5,3 %, v Maďarsku o 1,6 %, Slovensku o 0,7 % či Polsku o 0,5 %. „Ženy postupují do vedoucích pozic, i když pomalu,“ zhodnotila výsledky studie analytička Petra Štěpánová z Dun & Bradstreet.

„Průzkum dále ukázal, že nepoměr mezi muži a ženami ve vysokých manažerských pozicích stále zůstává výrazný – v ČR 87 % ku 13 % v neprospěch žen. Nicméně jejich počet se zvýšil o 9 %,“ dodala Petra Štěpánová z Dun & Bradstreet s tím, že situace u našich východních sousedů je o něco příznivější, 85 % ku 15 %.

České manažerky nejčastěji působí ve velkých firmách (18,3 %) a malých společnostech (14,5 %). Největší zastoupení přitom mají v sektoru služeb. Mezi nejdominantnější oblasti, kde působí, patří sociální služby (57,4 %), vzdělávání (53 %) a zdravotní služby (27 %). V TOP 10 se také umístil maloobchod (18,9 %), stravování (17,3), realitní služby (14,3 %) nebo výroba potravin (13,2 %). Z těchto dat vyplývá, že ačkoli je ve výše uvedených odvětvích nejvyšší počet manažerek, ve firmách stále na vedoucích místech převažují muži. 

Rok 2022 byl pro mnoho společností kritický. Studie ” Women in Business 2022″ ukázala, že ženy jsou stejně dobré manažerky jako muži. Dokazují to srovnání finančních výsledků společností, které řídí jedno nebo druhé pohlaví. Meziroční růst tržeb až o 15 % vykázalo 11,9 % firem řízených muži a 12,9 % firem řízených ženami. Více než patnáctiprocentní růst tržeb vykázalo 19,1 % subjektů řízených muži a 13 % subjektů řízených ženami. Žádnou meziroční změnu finančních výsledků nevykázalo 53,3 % společností řízených muži a 61,1 % společností řízených ženami. V případě poklesu tržeb o více než 15 % byl poměr zcela totožný – 9,2 % řízených muži či ženami. Propad tržeb do 115 % vykázalo 6,5 % firem řízenými muži a 3,8 % řízených ženami. “V tomto ohledu není zřejmá dominance toho, kdo řídí společnosti z hlediska financí efektivněji,” říká analytička Dun & Bradstreet Petra Štěpánová. 

Metodika studie Women in Business 2022:
Dun & Bradstreet analyzoval pouze společností, u kterých jsou v rámci Data Cloudu uvedeny manažerské pozice. Z tohoto důvodu byly z analýzy vyloučeny mikropodniky. Datový soubor pro Českou republiku zahrnuje více než 75 000 firem, které splňují tato kritéria. Analyzoval se podíl žen v období let 2018 až 2022, stejně jako různé aspekty s ohledem na to, či se ve vedení nacházejí většinou ženy (podíl 51–100 %) anebo jsou v majoritě muži (podíl žen 0–50 %).

 

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*