Zrušení daňových slev dopadne na většinu obyvatel

Michal Jelínek

Ministr financí Zbyněk Stanjura o víkendu prohlásil, že chce zrušit další daňovou úlevu. Jedná se o zrušení daňového zvýhodnění odborových příspěvků. Vláda se přitom už dříve nechala slyšet, že uvažuje o škrtu některých slev vztahujících se k dani z příjmu. Podle ministra financí jsou všechny daňové slevy, které by chtěl zrušit, „ze své podstaty nesystémové a komplikují či zatěžují daňový systém“. 

Kromě již navrhovaného seškrtání některých slev na dani, přišel ministr financí se zrušením další daňové výjimky, a to zvýhodnění odborových příspěvků.

Daňové zvýhodnění odborových příspěvků spočívá v tom, že od základu daně lze odečíst zaplacené členské příspěvky člena odborové organizace. Takto je možné odečíst částku do výše 1,5 % zdanitelných příjmů, s výjimkou příjmů zdaněných srážkou podle zvláštní sazby daně, maximálně však do výše 3 000 Kč za zdaňovací období.

Zrušení daňového zvýhodnění odborových příspěvků by se mělo dotknout přibližně půl milionu daňových poplatníků, přičemž bude mít za následek zvýšení daňového zatížení těchto osob. Tento návrh přichází krátce poté, co vláda navrhla zrušení některých slev na dani, přitom všechny budou mít primárně negativní dopad na osoby s nižšími příjmy,“ uvádí Michal Jelínek, partner V4 Group.

Zrušení některých daňových slev bude mít vliv i na paušální daň

Vláda uvažuje nad tím, že některé slevy uplatňované v daních z příjmů zruší. Týká se to například slevy na nepracující manželku nebo manžela, školkovného a dalších daňových úlev. Seškrtání slev by se mělo týkat dokonce deseti nebo jedenácti z nich.

Rozhodnutí o zrušení zmíněných slev by mělo dopad především na rodiny s dětmi a mimo jiné na živnostníky. Zvlášť na ty podnikatele, kteří se se budou rozhodovat mezi výdajovým paušálem a paušální daní,“ uvádí Michal Jelínek z V4 Group.

Při využití paušální daně není možné uplatnit žádnou slevu na dani, což ovlivňuje rozhodování mnohých živnostníků, zda paušální daň využít či nikoliv. Pokud opravdu dojde ke zrušení některých slev na dani z příjmu, vyplatí se příští rok paušální daň mnohem více podnikatelům. Pro rok 2023 mnoho živnostníků zvažovalo, zdali se jim vyplatí vstoupit do režimu paušální daně. Čím více slev na dani mohli uplatnit, tím méně pro ně byla paušální daň výhodná. To by se mělo od příštího roku změnit,“ komentuje situaci Michal Jelínek.

„Kromě toho zrušení slev na dani představuje efektivní snížení progrese daňového systému. To ve svém důsledku znamená, že se poměrně zvýší daňové zatížení nízko a středně příjmových obyvatel na úkor bohatých,“ doplňuje Jelínek.

 

 

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*