AKAT: Investice do fondů překročily bilión

Jana Brodani

Jedná se o peníze, které lidé či instituce svěřili správcům aktiv v České republice nebo jejich prostřednictvím správcům aktiv v zahraničí. V meziročním srovnání tedy objem investic vzrostl téměř o 79 miliard.

Loni dosáhl objem aktiv ve fondech kolektivního investování 751,55 miliard korun.

V loňském roce ve fondech kolektivního investování přibylo 44 miliard korun. Což představuje meziroční nárůst celkových objemů peněz ve správě o 6 procent. „Nejvíce nových investic plyne do fondů dluhopisových a peněžního trhu, ale také akciových a nemovitostních fondů. Naopak, úbytek zaznamenaly strukturované a smíšené fondy.“ upřesňuje Jana Brodani, výkonná ředitelka AKAT.  

Investice do fondů kvalifikovaných investorů narostly v roce 2022 na 351 mld Kč. Celkové investice do investičních fondů tak dosahují v České republice výše 1,103 bilionu Kč.  

„Rok 2022 byl obdobím, kdy většina tříd aktiv poklesla a kdy perfektně nezafungovala diverzifikace. Domácnosti však přesto velmi správně pokračovaly v investicích a aspoň částečně mírnily pokles reálné kupní síly úspor vlivem inflace. Díky růstu úrokových sazeb se konečně i konzervativní investoři dostali do komfortní pozice s výnosy do splatnosti kolem 6 %. Podobnou situaci jsme zde neměli několik let. I proto očekáváme, že tento faktor bude dále podporovat příliv nových prostředků do podílových fondů.“ uzavřel Martin Řezáč.

Martin Řezáč

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*