Deficit zahraničního obchodu se v prosinci snížil

Bilance zahraničního obchodu poprvé za devět měsíců sestoupila z dvouciferného deficitu, když za prosinec dosáhla -1,2 mld. Kč.

Důvodem je snížení deficitu bilance obchodu s chemickými látkami, ropou a zemním plynem a současně pokračující přebytek obchodu s motorovými vozidly a elektřinou a plynem spolu s přechodem obchodu s elektronickými zařízeními do kladného salda. Za celý rok 2022 dosáhl deficit bilance zahraničního obchodu se zbožím 197,8 mld Kč, což odpovídá naší prognóze, jež počítala s 202,2 mld. Kč.

V bilanci zahraničního obchodu se v závěru minulého roku příznivě projevilo zvolnění cenových tlaků u energetických komodit. To spolu s posilující korunou zlevnilo jejich dovozy. Snížení deficitu pozorujeme také u energeticky náročného chemického průmyslu. Kromě cenového efektu ale také může hrát roli nižší poptávka, a tudíž nižší dovezené objemy. Jelikož poptávka klesá i v zahraničí, lze předpokládat, že se tento efekt projevuje i na straně exportů. Dále k celkově nižšímu deficitu zahraničního obchodu opět přispěl automobilový průmysl, kde byla výroba v prosinci meziročně vyšší o 30 %.

Nižší poptávka je patrná také v meziměsíčním vývoji vývozů a dovozů. Po sezónním očištění byly dovozy (v běžných cenách) v prosinci o 6,8 % nižší než v listopadu. U vývozu se dostavil nižší pokles, o 0,8 %. Zde se ale mísí také vliv nižších cen dovozů a vývozů, které snižují hodnotu zboží.

Pro letošní rok očekáváme nižší schodek zahraničního obchodu poblíž 110 mld. Kč. Podle naší prognózy setrvá domácí i zahraniční poptávka utlumená i během první poloviny letošního roku s nepříznivým vlivem na průmyslovou výrobu. Pozitivně by ale na toky v přeshraničním obchodu mělo působit snížení nejistoty a pesimismu ohledně budoucího ekonomického patrné z výsledků nedávných průzkumů. Ve směru nižšího než predikovanému deficitu jde pak především významný pokles cen energetických komodit, který naše zimní prognóza nezahrnuje.

Zdroj: Raiffeisenbank

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*