Odstávka Toyoty Kolín hrozí kaskádovým dominem

Nejnovější vzory bankovek mají proužek širší a zlatavý

Kolínský závod Toyoty přeruší  na celý únor výrobu a spolu s ním stovky dalších firem. Firma to oznámila v úterý. Podle některých odhadů jen v Česku půjde v rámci kaskádového jevu o tisíce lidí na nucené dovolené.

„Dodavatelé teď musejí okamžitě řešit nezbytná opatření k omezení výroby. Bohužel nejde o zastavení na jeden den, nejde o výpadek pár směn. Tady se bavíme až v řádu měsíce. Z toho důvodu musí nastat okamžitý kaskádový efekt komunikace na celou dodavatelskou síť a i tam musí dojít k co nejrychlejšímu zastavení výroby,“ říká v rozhovoru pro SZ Byznys Petr Novák.

Ten je členem představenstva Sdružení automobilového průmyslu České republiky a ředitelem JTEKT Evropa, divize Automotive, která jen v Evropě provozuje 15 závodů, z toho tři v Česku, v Plzni, Pardubicích a Olomouci.

“Vnímáme, že stále pokračuje vysoká volatilita v odběratelsko-dodavatelském řetězci a těch důvodů je několik. Z důvodu pokračující války na Ukrajině někteří dodavatelé už přesunuli svoji výrobu do jiných zemí v rámci Evropy, případně do Maroka či severní Afriky, ale bohužel stále je v některých částech světa covid, trpíme nedostatkem surovin a trápí nás také logistické řetězce,” uvedl Novák.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*