GČP odhalila podvody za půl miliardy

Detektivové Generali České pojišťovny za uplynulý rok odhalili pojistné podvody, jejichž uchráněná hodnota přesáhla půl miliardy korun! Meziročně se toto číslo navíc zvýšilo o 2,5 %, jde tedy opět o rekordní částku.

„V loňském roce jsme čelili velmi pestrým snahám o podvodné jednání, a to jak z řad jednotlivců, tak podnikatelských subjektů. Potvrdila se naše dlouhodobá zkušenost, že složitá ekonomická období přináší mnohým nutkání získat z pojišťovny pojistné plnění neoprávněně. To platí mnohdy i o snaze získat neopodstatněně vyšší částku,“ vysvětluje Petr Kafka, šéf útvaru vyšetřování Generali České pojišťovny.
Pojistný podvod je posuzován jako trestný čin podle § 210 trestního zákoníku – pachatel za něj může být odsouzen k trestu odnětí svobody ve výši až 10 let.

PODNIKÁNÍ I ŠKODY NA ZDRAVÍ

Nejčilejší podvodné jednání bylo odhaleno v oblasti podnikatelského pojištění, kde uchráněná hodnota před neoprávněnou výplatou přesáhla 310 milionů korun. Šlo především o případy z majetkového a odpovědnostního pojištění.

Překvapivě druhou oblastí jsou škody na zdraví vyplácené z povinného ručení. Zde uchráněná hodnota přesáhla 110 milionů korun, což je meziroční nárůst o 63 %. Za touto částkou stojí především odhalené případy, kdy si lidé navyšují uměle své mzdy, aby získali vyšší vyplacenou rentu. Nejsou schopni přitom takový důkaz přesvědčivě doložit.

Na třetí příčce se umístily podvody páchané z titulu životního pojištění. Jestliže v roce 2021 jich naši detektivové odhalili v úhrnu za 8,2 milionu, loni tato suma dosáhla téměř 38 milionů korun. I zde se objevily snahy řešit existenční problémy tímto typem pojištění.
K nárůstům v objemech uchráněné hodnoty za loňský rok pak došlo také v oblasti pojištění motorových vozidel. O 63 % narostla hodnota podvodů, které jsou v přímé souvislosti s výplatou pojistného plnění z havarijního pojištění po krádeži vozidel. Podařilo se uchránit neoprávněnou výplatu za více než 12 milionů korun.

V POLOVINĚ KRAJŮ VÍCE PODVODŮ

V polovině krajů došlo meziročně ke zvýšení odhalených podvodů. Největší nárůst detektivové zaznamenali v Moravskoslezském kraji a na Liberecku, a to o více než 50 %.

Z pohledu regionů absolutně se meziročně nezměnila první příčka: nejvyšší objem podvodů detektivové odhalili v Praze, a to za téměř 126 milionů korun.
Na druhém místě ve statistikách zakotvil Ústecký kraj, který objemem odhalených podvodů (78 milionů Kč) překonal dokonce Středočeský kraj (62 milionů Kč).

Nejméně podvodných aktivit Generali Česká pojišťovna zaznamenala tradičně na Vysočině. Meziročně šlo o pokles o milion na výsledných 3,5 milionu Kč.

DATOVÁ ANALÝZA

Pojistné podvody se největší domácí pojišťovně daří odhalovat především díky zkušeným odborníkům – „detektivům“, kteří se podílejí přímo na šetření podezřelých pojistných událostí, ale i týmu analytiků, kteří poskytují  on-line datovou a analytickou podporu při tomto šetření.„Úspěšnost nám pomáhá výrazně zlepšovat kromě profesionálů v oboru zejména datová analýza pojistných událostí, která s využitím umělé inteligence i strojového učení dosahuje pozoruhodných výsledků,“ upřesňuje Petra Kafka, šéf útvaru vyšetřování Generali České pojišťovny.

Kuna, kouzlo se smlouvou a soud

Klient nahlásil z majetkového pojištění poškození tepelné izolace a parozábrany střechy rodinného domu. Škodu za 70 000 Kč měla způsobit kuna. O tom pochyb nebyl. Detektivové pojišťovny ale věnovali pozornost podezřelým okolnostem v souvislosti s úpravou pojistné smlouvy před vznikem pojistné události.

Ukázalo se šetřením, že zatímco faktura za opravy byla vydána v březnu, práce proběhly na základě objednávky a cenové nabídky již v lednu. Avšak v únoru si majitel rodinného domu nechal přepracovat pojistnou smlouvu, kam zahrnul nově i riziko „poškození zateplení a oplocení zvířaty“, které původně sjednané neměl.
Nesrovnalosti v celém případu prokázaly i fotografie doložené škody. Mezi nimi totiž majitel domu zanechal i ty, které nesly datovou stopu pořízení ještě před datem aktualizace smlouvy na škody způsobené kunou. I když byl majitel domu s těmi skutečnostmi konfrontován, trval na výplatě pojistného plnění. Celá událost tak byla předána orgánům činným v trestním řízení.

Dva pohledy Petra Kafky, šéfa úvaru vyšetřování Generali České pojišťovny

PODVODY VS. ORGANIZOVANÉ SKUPINY
Zde mluvíme o vyloženě promyšlených činech, kterými zločinecké skupiny páchají organizovanou trestnou činnost. Co do počtu nejde o vysoká čísla, zásadní jsou v těchto případech finanční objemy. V těchto případech se bavíme i o desítkách milionů korun. Typicky jde o oblast škod z pojištění motorových vozidel, ale také z podnikatelského pojištění.
Pozoruhodné je, že někteří  podnikatelé se o pojistný podvod pokouší bez ohledu na ekonomickou situaci země. Setkáváme se tak s takovým jednáním v době recese i konjunktury.

PODVODY VS. BĚŽNÍ LIDÉ
V oblasti pokusů o pojistný podvod se ocitá řada jinak bezúhonných občanů v situaci, kdy se pokouší záměrně navýšit škodu u skutečně vzniklé pojistné události. Zarážející je, že lidé takové jednání nepovažují za špatné a neuvědomují si, že se tím dopouští trestného činu – pokusu o pojistný podvod. V takových případech se pak většinou jedná spíše o nižší částky v řádech tisíců max. desetitisíců korun.

Z naší dlouholeté praxe víme, že pouze menšina pojistných podvodů je od začátku promyšleným činem. Lidé si většinou nesjednávají pojištění s úmyslem, že spáchají pojistný podvod.

Nejčastěji dochází k tomu, že člověk podlehne tíze okamžiku. K pojistné události skutečně dojde, ale klient se poté snaží pojišťovnu přesvědčit o tom, že mu vznikla daleko větší škoda, než tomu ve skutečnosti bylo.

 

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*