ČPP: Češi ročně přijdou o lyže za desítky milionů korun

David Krňávek

Škody způsobené krádeží lyží či snowboardů stojí ročně obyvatele České republiky desítky milionů korun. Lyže si přesto proti krádeži pojišťuje jen 34 % lyžařů. K vyšší ochraně přistupují jak lyžařské areály, které nabízejí různé formy uzamykatelných boxů, tak i pojišťovny nabízející speciální pojistky proti krádeži. U cestovního pojištění se Češi nejčastěji řídí podle rozsahu pojistného krytí, cena za pojištění je při rozhodování až na druhém místě.

Každou lyžařskou sezónu přijde o lyže, snowboard nebo jiné zimní vybavení několik tisíc obyvatel České republiky. „Škody způsobené krádeží se tak šplhají do desítek milionů korun. U starších lyží se zpravidla škoda pohybuje v řádu jednotek tisíc, ale u špičkových nových modelů může dosáhnout i desetitisícových částek,“ připomíná předseda Sboru jednatelů ČPP Servis David Krňávek a dodává: „Nejčastěji jsou přitom odcizeny lyže ponechané bez dozoru před restaurací. Dochází však i ke krádežím z autoboxů nebo střešních nosičů. Lyže často mizí i ze společných lyžáren a v bezpečí nejsou ani doma ve sklepě.“

Lyžařské areály i restaurace bojují proti krádežím zaváděním různých typů uzamykatelných skříněk či boxů. Některé pojišťovny navíc nabízejí i speciální pojištění proti krádeži lyží. Česká podnikatelská pojišťovna (ČPP) např. nabízí speciální pojištění lyží a kol při využití elektronického zámku Pealock. Zámek je vybaven GPS modulem, pohybovým senzorem, integrovaným alarmem a odesílá upozornění o pohybu lyží (nebo jízdního kola, kočárku apod.) přímo do mobilního telefonu.

Z průzkumu společnosti ČPP Servis vyplývá, že na lyže do zahraničí se letos chystá 22 % Čechů, zhruba stejně jako v předcovidových letech. Bez cestovního pojištění přitom na lyže vyráží málokdo, cestovní pojištění má sjednáno 77 % lidí lyžujících v zahraničí.

Při výběru cestovního pojištění je pro 8 z 10 lidí důležitý hlavně rozsah pojistného krytí, 54 % lidí se rozhoduje podle ceny pojištění a pro 44 % cestovatelů je důležitým faktorem i rychlost a jednoduchost vyřízení pojistky.

„Celkem 23 % Čechů riskuje a do zahraničí vyráží bez potřebného cestovního pojištění. V případě pojistné události se přitom náklady na zdravotní péči mohou snadno vyšplhat i do milionových částek. A i nejčastější typ zranění při lyžování –častý úraz kolene znamená často převoz vrtulníkem a několikadenní pobyt v nemocnici. I v takovém případě se náklady na léčbu snadno dostanou do statisícových částek. Cena pojištění v řádu stokorun za týden lyžování tvoří jen nepatrný podíl v celkových výdajích za lyžařský výlet,“ uzavřel David Krňávek.

Při cestě do zahraničí mohou turisté využít dva základní typy pojištění – cestovní pojištění sjednané k platební či kreditní kartě nebo samostatné speciální pojištění. Z průzkumu ČPP Servis vyplynulo, že drtivá většina klientů (82 %) pojištění u platební karty nemá nebo na něj nechce spoléhat – volí proto speciální cestovní pojištění uzavřené u některé z komerčních pojišťoven.

Průzkum zrealizovala společnost ČPP Servis v listopadu 2022 na vzorku 1 000 respondentů z celé České republiky. Sběr dat byl uskutečněn prostřednictvím aplikace Instant Research agentury Ipsos.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*