XTB: Jak Češi a Slováci investují? Z mobilu a ve stále nižším věku

Vladimír Holovka

Přinášíme analýzu XTB, která mimo jiné sleduje klesající věk českých a slovenských investorů od roku 2018 a jejich investování od začátku roku 2022 doposud. Analýza vychází ze vzorku všech klientů XTB v Česku a na Slovensku.

  • Od roku 2018 klesl průměrný věk českých investorů na platformě XTB z 36 na 31 let. Na Slovensku eviduje jeden z největších burzovně obchodovaných brokerů pokles věku ze 34 na současných 32 let.
  • Investiční aplikace jsou dnes jedním z rozhodujících aspektů při výběru brokera, proto přímo z chytrého telefonu investuje 61 procent Čechů a 71 procent Slováků.
  • Kvůli vysoké inflaci je stále rostoucím trendem pasivní investování do ETF fondů. V XTB je v obou zemích nejoblíbenější investicí ETF na americký index S&P 500.
  • Nejvíce klientů v Česku napříč věkovými skupinami preferuje akcie polostátního ČEZu. Na Slovensku je to pak obchodování měnového páru euro dolar následované zlatem.
  • Dle počtu transakcí však v Česku i u východních sousedů dominují akcie následované měnovými trhy a komoditami.
  • Podíl žen mezi investory je v Česku 9 % s průměrným věkem 40 let, na Slovensku 7 % s průměrným věkem 35 let. Spolu s Francií a Německem jde o trhy s nejnižším podílem investujících žen.

Investování i aktivní trading byly historicky převážně doménou starší populace. Důvodem byla potřeba většího kapitálu, bez kterého nešlo u mnoha brokerských domů ani otevřít účet, ale také zdánlivá složitost relativně „nudného“ světa investování. To se otočilo po pandemii v roce 2020. Již před pandemií se však začali objevovat první influenceři ve světě investic, převážně ze světa kryptoměn. Na trhy se větší část mladších investorů dostala právě odtud. Bitcoin díky svému bezprecedentnímu růstu ukázal cestu rychlých a jednoduchých peněz.

Po pandemii se řada brokerských firem vydala cestou gamifikace, tedy překlopení tradičního světa investic do jednoduchých a intuitivních aplikací v chytrém telefonu. Klesly také poplatky za obchodování, minimální požadovaný kapitál a přišla možnost koupit pouze zlomky celých akcií (tzv. Frakční akcie). To vše přitáhlo mladší investory a dá se očekávat, že průměrný věk investorů bude dále klesat,“ říká analytik XTB Štěpán Hájek.

V Česku je nyní průměrný věk investora 31 let, zatímco v roce 2018 to bylo 36 let. Průměrný věk slovenských investorů u XTB je nyní 32 let.

Investiční aplikace rozhodují při výběru brokera

S přílivem mladších investorů roste poptávka po zjednodušení investic. Pro brokerské firmy je to ideální příležitost udělat investiční aplikace zábavnější, aby udržely pozornost investorů a nabídly možnost analyzovat trhy pomocí nástrojů technické analýzy a stejně tak získat nejnovější informace ze světa investic. Investiční aplikace jsou proto dnes jeden z rozhodujících aspektů při výběru brokera. Není tedy překvapením, že 61 procent českých investorů u XTB používá mobilní aplikaci, přičemž na Slovensku je to až 71 procent.

Popularita pasivního investování roste

V roce 2020 přišly centrální banky a vlády s řadou bezprecedentních stimulů za cílem oživení globální ekonomiky. Stalo se však, že tyto peníze se dostaly hlavně na akciové trhy, které generovaly následující dva roky velmi solidní zisky. To získalo pozornost široké veřejnosti. Nejjednodušší formou investování je investování pasivní do takzvaných ETF fondů, které kopírují cenu určitého aktiva. Konkrétně hovoříme o investování do ETF fondů kopírující akciové indexy, které jsou diverzifikované do různých sektorů, čímž se snižuje riziko ztráty kapitálu.

„V XTB je nejoblíbenější investicí ETF na americký index S&P 500. Sám Warren Buffett neustále opakuje, že tou nejlepší investicí pro běžného člověka, je investice do indexu S&P 500. Druhým nejoblíbenějším ETF je FTSE Vanguard All-World, tedy koš akcií z celého světa. Jde o nejvíce diverzifikovaný index na světě. Pasivní investování získává na důležitosti i v posledních měsících, kdy se kvůli rostoucí inflaci ukazuje potřeba investovat naspořené peníze. Tento trend bude v dalších letech sílit, jelikož stát ukazuje, že nemá žádný plán, jak připravit občany na důstojný důchod a pasivní investování se stává cestou, jak se o své uspořené peníze postarat,“ komentuje Štěpán Hájek.

XTB snížilo minimální hodnotu transakce u ETF na 1 euro. „Investice chceme lidem ještě více zpřístupnit. Minimální hodnotu transakce u ETF snižujeme proto, abychom pohřbili mýtus, že k investování je potřeba nashromáždit určitý kapitál. U XTB se nyní dá začít s pouhým eurem. Vstupní bariéra je pryč,“ uvedl Vladimír Holovka, obchodní ředitel XTB.

Broker také rozšířil nabídku Frakčních akcií, další formu pasivního investování, kterou na český trh uvedl v dubnu. Nyní si mohou investoři v Česku při sestavování svého portfolia vybírat ze 1 812 akcií a 253 ETF. „Ve Frakčních akciích vidíme rostoucí potenciál, protože naši klienti s tímto nástrojem začínají svou investiční cestu a postupně budují své portfolio. Myšlenka nákupu akcií a ETF ve zlomcích je atraktivní zejména pro mladší lidi, kteří hledají způsob, jak si vybudovat diverzifikované portfolio, aniž by investovali příliš mnoho najednou,“ dodal Vladimír Holovka.

V Česku dominují akcie ČEZ, na Slovensku měnové páry

Nejobchodovanějším titulem co do objemu investic je v Česku polostátní ČEZ. Dominuje napříč věkovými skupinami. Důvodem je jeho silná pozice v jaderné energetice, což po začátku války na Ukrajině a růstu cen energií výrazně zvýšilo marže společnosti. Následoval silný růst cen akcií, na kterém kapitalizovala celá řada investorů. Největší společnost, nejziskovější titul na pražské burze a znalost prostředí stojí za důvody, proč je ČEZ u českých investorů na prvním místě.

Na Slovensku akciím ČEZ žádná věková skupina od roku 2022 pozornost nevěnovala. Nejpopulárnější u slovenských investorů všech věkových kategorií je obchodování měnového páru euro dolar následované zlatem. Co se týká akcií, tak u sousedů vévodí Apple a Alphabet (Google).

Také české investory v minulém roce vedle jasného lídra ČEZu zaujaly i populární technologické akcie. Nejvíce je v portfoliích investorů zastoupena společnost Apple a Alphabet (Google). Hlavním důvodem je růstová dynamika těchto akcií a jejich globální popularita. Zároveň jde o firmy, které doručily i ve složitém prostředí solidní výsledky a Apple je vnímám jako akcie do každého počasí.

Bitcion drží starší investoři

Výrazný pokles cen na akciových trzích, tzv. medvědí trh, na kryptoměnách výrazně snížil zájem o jejich obchodování, a tak největší objemy Bitcoinu drží věková skupina od 43 do 54 let. „Důvodem může být konzervativnější nátura této skupiny investorů, kdy řada z nich možná nestihla prodat a pozice drží,“ říká Hájek s tím, že u mladších investorů dominují za akciemi ČEZ v zobchodovaných objemech technologičtí giganti Apple a Alphabet, kde byla možnost využít minulý rok nižších cen.

Akcie vedou

Z pohledu popularity jednotlivých tříd aktiv v Česku i na Slovensku dominují akcie. Hned za nimi zůstává velmi populární aktivní trading na měnových párech, který díky výraznému posílení dolaru a pohybech na dalších měnových párech nabídl spoustu zajímavých příležitostí. Válka na Ukrajině přinesla výrazné pohyby na řadě komodit, jako jsou ropa, zemní plyn nebo pšenice, které investoři hojně obchodovali. Komodity se tak umístily na třetím místě.

Ženy investorky jsou opatrnější

Česko i Slovensko patří spolu s Francií a Německem mezi země s nejnižším podílem žen investorek. V Česku na platformě XTB aktuálně investuje 7 % žen, zatímco na Slovensku je to 9 % žen. největší podíl žen mezi investory je v Rumunsku s podílem 26 %. Například ve Velké Británii ženy představují 14 % investorů. Podle nedávného průzkumu Asociace pro kapitálový trh ČR ženy pociťují bariéry v investování daleko silněji než muži. Největšími překážkami pro ně bývá strach z ze ztráty investovaných peněz a obava u investičního podvodu.

Kromě vyššího průměrného věku u žen investorek (40 let v ČR, 35 let na SVK) oproti všem investorům, je zajímavý také rozdíl ve způsobu investování. Podle globálních dat XTB ženy investují spíše konzervativně. Celých 59 % transakcí iniciovaných ženami bylo provedeno prostřednictvím desktopové aplikace, tedy pomocí počítače.

„Jsme svědky rozsáhlé demokratizace investování, které přestává být výsadou lidí s dostatečně vysokým kapitálem. Bouráme bariéry a mýty o investování a současně v této oblasti vzděláváme širší veřejnost, která v dnešní době hledá nové cesty zúročení svých úspor. Jsem přesvědčen o tom, že běžných a drobných investorů bude nadále přibývat. Stejně tak investování přestane být hlavně mužskou doménou. Všem investorům bez ohledu na výši kapitálu, věk nebo gender chceme být spolehlivým partnerem a průvodcem, “ uzavírá Vladimír Holovka.

 

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*