Moore: Češi šetří a tržby klesají

Petr Kymlička

Češi stále více šetří. Tržby v obchodech totiž klesají již dvanáctý měsíc v řadě. V dubnu se meziročně maloobchodní tržby snížily o 7,7 %, a to napříč všemi hlavními sortimentními skupinami.

„Například obchodům s výrobky pro domácnost klesly meziročně tržby dokonce o 16,5 %. České domácnosti tíží inflace, kterou se stále ještě zcela nepodařilo dostat pod kontrolu, a tedy i růst cen zboží a služeb včetně energií. Omezování spotřeby se pak logicky promítá do prázdnějších kas obchodníků. Není divu – průměrná hrubá mzda sice v prvním čtvrtletí vzrostla meziročně o 8,6 % na 41 265 Kč, reálně se však vinou inflace výdělky snížily o 6,7 %. Kupní síla Čechů tak již druhým rokem klesá a je nejnižší za šest let,“ uvádí Petr Kymlička, partner poradenské skupiny Moore Czech Republic. 

„Nečekáme proto, že by ve vývoji tržeb v dohledné době nastal výraznější obrat. Vedle poklesu reálných příjmů totiž do uvažovaní domácností vstoupil další faktor, který je přiměl odložit větší výdaje: nejistota, jak se promítnou v jejich peněženkách chystaná vládní opatření na ozdravení státního rozpočtu,“ komentuje Petr Kymlička.

 

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*