GSFT prověří banky zátěžovým testem

Renáta Kadlecová, výkonná ředitelka Garančního systému finančního trhu

Garanční systém funguje jako pojistka finančního trhu. Existence instituce, která zajišťuje pojištění vkladů, dodává jistotu vkladatelům a pomáhá udržení stability finančního sektoru v dobách krize.

“Aby byla spolehlivě zaručena připravenost Garančního systému, provádíme pravidelně různé typy zátěžových testů. Na letošní rok připravujeme provedení testu finanční připravenosti. Tohoto testu se zúčastní i ČNB, a to v rámci testu souvisejícího s vypsáním mimořádných příspěvků,” uvedla Renáta Kadlecová, výkonná ředitelka Garančního systému.

K tomu by mohlo dojít v případě, kdy by při výplatě náhrad vkladů neměl Garanční systém dostatek vlastních prostředků.

V takové situaci by musel požádat ČNB o vypsání těchto příspěvků. V rámci testu budeme ověřovat komunikaci s ČNB a sama ČNB pak otestuje své interní procesy související s vyhodnocením schopnosti bank tyto příspěvky uhradit v potřebné výši a procesy související s jejich vypsáním.

Součástí testu bude emise dluhopisů

Součástí testu finanční připravenosti bude také první vydání testovací emise dluhopisů Garančního systému a vyhlášení aukce za účelem prodeje dluhopisů prostřednictvím testovacího prostředí informačního systému Bloomberg.

Garanční systém současně provádí minimálně jednou ověření připravenosti bank, stavebních spořitelen a družstevních záložen účastnících se systému pojištění vkladů v ČR poskytnout Garančnímu systému v termínech daných zákonem č. 21/1992 Sb., o bankách, ve znění pozdějších validní klientská data, na základě kterých by Garanční systém mohl poskytnout oprávněným klientům výplatu náhrad za pohledávky vkladů. Testovány jsou kompletní klientské databáze výše uvedených finančních institucí, které vedou pojištěné klientské vklady.

Cílem tohoto testu je prověřit, zda mají připraveny procesy pro případnou situaci, kdy by ČNB musela oznámit jejich neschopnost dostát závazkům vůči oprávněným osobám za zákonných a smluvních podmínek a Garanční systém by musel zahájit výplatu náhrad za pohledávky z vkladů. V reálné situaci má finanční instituce na přípravu databáze pouze 3 pracovní dny.

Vyhodnocení výsledků

Výsledky zátěžových testů musí všechny systémy pojištění vkladů v EU vyhodnotit podle kritérií stanovených v Pokynech EBA k zátěžovým testům systémů pojištění vkladů (EBA/GL/2021/10) a do stanovené lhůty zaslat EBA podrobné hlášení o výsledku provedených testů. Po skončení 3letého cyklu zátěžových testů vypracuje EBA zprávu, která bude obsahovat srovnávací hodnocení výsledku testů systémů pojištění vkladů v celé EU.

Zátěžové testy Garanční systém provádí pravidelně již několik let a poznatky z nich sloužily k vylepšení jednotlivých procesů a postupů, ať již v rámci Garančního systému nebo při spolupráci s ČNB, vyplácející bankou či zahraničním systémem pojištění vkladů. To, že tyto procesy byly dobře zvládnuté, potvrdila výplata náhrad vkladů Sberbank, která byla zahájena v zákonem vyžadované lhůtě 7 pracovních dní.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*