Kyberkriminalita: Na ulici obezřetní, na internetu lehkovážní

Michal Řezáč

Napadne vás někdy, jak snadné by bylo zneužít údaje, které vepisujete každý den do internetového prohlížeče? Kyberkriminalita roste v Česku přibližně o 20 % ročně. Cílem přitom nemusí být jen velké a bohaté firmy, ale prakticky kdokoliv, kdo si nedá pozor. Až 22 % Čechů už se setkalo s kybernetickém útokem na svoji osobu, mezi to se řadí například kliknutí na infikovaný odkaz v e-mailu. Data vyplývají z průzkumu společnosti Gordic.

Usnadňování si vyplňování údajů na internetu je mezi Čechy běžné, následky přitom mohou být fatální. Až 69 % dotazovaných si ukládá buď všechna, nebo alespoň některá hesla k různým internetovým stránkám. Jediným důvodem je přitom neochota si hesla buďto pamatovat, či jen vyplňovat. Tento krok, který uživatelům internetu ušetří sotva pár sekund, je přitom obrovský zdroj moci pro případné virtuální útočníky.

Dalším potenciálním nebezpečím jsou veřejné Wi-Fi sítě, na které se dá připojit bez hesla či jiného ověřovacího faktoru. Takové se nejčastěji nacházejí v obchodních centrech či kavárnách a jejich připojení využívá celých 59 % Čechů. Sice se jedná o rychlý způsob přístupu k internetu, který je navíc zdarma, údaje přihlašovaného jsou však kvůli tomu případnému útočníkovi velice snadno přístupné. V žádném případě by na takových sítích neměli uživatelé vyplňovat citlivé údaje jako například číslo karty nebo rodné číslo.

„Hlídat si svoje kroky nejen v realitě, ale i na internetu, by mělo v dnešní digitální době být samozřejmostí. Množství údajů, které virtuálnímu prostoru svěřujeme, ať už dobrovolně nebo například kvůli práci, je leckdy opravdu obrovské. Každá akce, kterou podnikneme na jejich ochranu, může tedy opravdu znatelně pomoct. Někdy nás to stojí jen pár kroků navíc, v porovnání se zneužitím údajů se ale jedná o skutečně malý ústupek,“ vysvětluje ředitel sekce bezpečnosti a informačních technologií firmy Gordic Michal Řezáč.

Spolu s pohybováním se ve virtuálním prostoru jde ruku v ruce i využívání mobilního telefonu. Většina společnosti si už bez něj nedokáže představit každodenní fungování, mívají v něm uloženo vše od kontaktů, přes pracovní informace, po údaje k bankovnictví. I přesto však 15 % Čechů nepoužívá žádný zámek k odemčení obrazovky. V dnešní době se přitom jedná o standardní výbavu jednotlivých telefonů.

Pokud má internetový uživatel obavy, zda jeho e-mail nebo telefon nějakým způsobem unikl z databáze osobních údajů, může si to jednoduše ověřit na stránce HaveIBeenPwned.com. O této možnosti však ví pouze 9 % dotazovaných, zbylých 91 % o ní nemá ani tušení.

Kybernetické prostředí se mění značnou rychlostí, proto i vzdělání v jeho bezpečnosti by mělo být neustále aktuální. Přesto však prochází pravidelným proškolováním v této oblasti, a to ať ve škole, práci nebo z vlastní iniciativy, pouhá třetina (33 %) Čechů. Jedná se přitom o druh informovanosti, který může zabránit velkému neštěstí, které se těžko napravuje.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*