Rekordně úspěšné insolvenční řízení se Sberbank

Renáta Kadlecová, výkonná ředitelka Garančního systému finančního trhu

Dokážete odhadnout, jak dlouho běžně trvá insolvenční řízení se zkrachovalou finanční institucí? Znalý čtenář už ví, ostatním to prozradím rovnou – průměrně to je 15 let. A žádný z konkurzů bank nebo družstevních záložen, který proběhl po roce 2012, nebyl dodnes ukončen. Ten se Sberbank CZ s velkou pravděpodobností skončí už letos.

Tenhle historický úspěch se nebude týkat jen rychlosti vyrovnání pohledávek, ale i celkové úspěšnosti insolvenčního řízení. V průměru totiž věřitelé získávají zpět pouze 38 % svých prostředků. Věřitelé Sberbank v první a druhé věřitelské skupině (tedy Garanční systém a drobní střadatelé s nepojištěnými vklady) získají zpět 100 %, ti ze třetí skupiny (velké podniky a samosprávy) pak získají přes 90 %.

Pro český systém pojištění vkladů je to skvělá zpráva. Poprvé v historii se nám do Fondu pojištění vkladů vrátí všechny prostředky, které jsme vyplatili klientům padlé banky. Naplněný Fond pojištění vkladů napomáhá klidnější náladě mezi klienty finančních institucí a tím pádem i ke stabilitě bankovního systému v Česku.

Velmi oceňujeme krok samospráv a firem, které stáhly své žaloby na proces insolvence, a napomohly tomuto rekordnímu úspěchu a také tomu, že i jim samým se z padlé banky vrátí prostředky v maximální možné výši.

Zdroj: Renáta Kadlecová

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*