AKAT: Postoj Čechů ke kryptoměnám je spíše negativní

Martin Řezáč

Ukázal to rozsáhlý průzkum, který provedla v listopadu roku 2022 Asociace pro kapitálový trh ČR ve spolupráci s agenturou Perfect Crowd.

V postoji ke kyptoménám se výrazně odráží věk. Polovina dotázaných nad 54 let tvrdí, že by do kryptoměn rozhodně neinvestovala. Proti tomu ve věku do 26 let kryptoměny odmítá jen 12 % dotázaných. Tato věková skupina je vůči nim obecně nejvíce pozitivní. Pouze 14 % říká, že je kryptoměny vůbec nezajímají, jen 6 % je považuje za nafouklou bublinu. Nejvíce (10 %) také v budoucnu plánuje do nich investovat. Zároveň ale celých 30 % přiznává, že jim v současnosti  příliš nerozumí, což je dokonce nejvyšší hodnota ze všech věkových skupin.

Z výzkumu také vyplynulo, že pro tuto nejmladší věkovou skupinu jsou jedním z nejčastějších zdrojů informací podcasty, YouTube a sociální sítě, ale ještě častěji přátelé a známí. Viděl bych zde riziko, že tito lidé podléhají trendům a investují, aniž by dostatečně zvažovali rizika či plně chápali podstatu kryptoměnového světa,” upozorňuje Martin Řezáč, předseda AKAT ČR.

TOP 5 zdrojů pro mladé (18-26 let)
Přátelé/známí 34%
Přátelé, kteří se tomu věnují 30%
Podcasty, YouTube 30%
Sociální sítě 28%
Finanční portály 28%

Ženy jsou opatrnější

Ženy mají ke kryptoměnám rezervovanější postoj než muži, především ale kvůli tomu, že jim nerozumí, což přiznává 32 % žen a jen 18 % mužů. Muži se o kryptoměny více zajímají a také do nich investují častěji než ženy – v minulosti již do tuto investici vyzkoušelo jen 7 % dotázaných žen oproti 18 % mužů.

Jana Brodani

Kryptoměny jsou typickým příkladem investice, která je podmíněná věkem. Pro spoustu mladých lidí to není investice, ale spíše součást životního stylu, něco, co je “in”.  Informace často získávají spíše u přátel či celebrit, než u renomovaných odborníků. V tom spatřujeme riziko – pokud se spálí při první takovéto rizikové investici, nejenže mohou přijít o nemalé peníze, ale také mohou díky tomu zanevřít na další investování,” upozorňuje Jana Brodani, výkonná ředitelka AKAT ČR. „Důležité u všech alternativních investic je mít na paměti pravidlo 10%, tedy že by drobný investor neměl do těchto aktiv investovat více než 10% všech svých volných prostředků.“ dodává Brodani.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*