Podílové fondy letos v kladných číslech

Podle Indexu českého investora CII750 se od začátku roku průměrnému investorovi zhodnotily vklady v podílových fondech o 2,56 %. V lednu jsme byli svědky silnějšího růstu o 3,84 %. V únoru však investice rostoucí trend neudržely a klesly o 1,23 %.

„Navzdory propadům z minulého roku má ke konci února podle našeho indexu průměrný český fondový investor zisk za poslední tři roky ve výši 8,3 %,“ uvedl Richard Bechník, hlavní analytik společnosti Fincentrum & Swiss Life Select, která sestavuje Index českého investora CII750.

„Akciové fondy v čistém korunovém vyjádření za uplynulé dva měsíce vyrostly o 4,81 %. Naproti tomu dluhopisové fondy posílily o necelé 1 %,“ komentuje vývoj Richard Bechník, hlavní analytik Fincentrum & Swiss Life Select.

„Na počátku roku se na trzích pozitivně projevilo opadávání strachu z energetické krize a hluboké ekonomické recese v Evropě. Leden byl velice příznivý pro sektory růstových akcií a technologií. V průběhu února však začaly finanční trhy ztrácet, když se postupně ukazovalo, že navzdory očekávání výrobní a spotřebitelská inflace klesá pomaleji. Za první dva měsíce roku 2023 zaostal především trh rozvíjejících se trhů. Podle letošního vývoje našeho Indexu českého investora CII750 však na českém trhu převažují fondy s kladnými výsledky, které dosahovaly zhodnocení až 18 %,“ dodává Richard Bechník.

Index českého investora CII750 sestavuje Fincentrum & Swiss Life Select na základě 750 fondů, které jsou pro českého investora běžně dostupné. Při jeho výpočtu sleduje nejen výnosnost fondů, ale i jejich váhy v celkovém investičním portfoliu v České republice.

Zdroj: Index českého investora CII750, Swiss Life Select, vychází ze základu k 1. 1. 2018

 

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*